İz Bırakan Kadınlar

    

        1- Tokyo da bir Tıp Okulu : Women’s Medical College

 

Endokrin Cerrahisi ile ilgisinden tanıdığım,Tokyo Women’s Medical College’da   Professor Fujimoto beni bulunduğu Tıp Fakültesini ziyarete ve bir konuşma yapmaya davet etti.

 
Dünya da görmediğim fakat nasıl olabileceğini tahayyül ettiğim birçok şehirler vardır.Fakat Tokyo bunlardan değildi.Görmemiştim ve tahayyül de edemiyordum.Ayrıca Japonya gibi bir ülkede kadınlara mahsus bir Tıp okulu nu kafamda izah edemiyordum.Hala merakım zail olmamıştı:Öğretim üyeleri,çalışan personel ve hastalar kadın, erkek karışıktı.Bu durum ,merakımı daha da arttırdı:

 

Olayın sırrı Medical College’ın kuruluşu ile ilgili idi:

Geçen Yüzyılın başlarında Japonya da   ünlü bir doktorun kızı da doktor olmak için Tıp okumak ister.Gerçi o zaman okullarda cinsiyet ayırımı olmamakla beraber kadınların doktor olması hiç hoş görülmüyor ve direnenler de aşağılayıcı davranışlarla, erkek öğrencilerin kah alaylı kah arogan tavırları ile karşılaşıyorlardı.


Bu nedenlerle kendisi mezun olduğu 1Nisan 1893 yılında  da Japonya nın  ancak 21. Kadın doktoru olur.

Mesleğinde daha donanımlı olmak için Almanya ya gitme niyeti ile Tokyo da

Alman dili Enstitüsüne başladığı sırada Japonya da Tıpta karışık eğitim skandalları ve tartışmaları o boyuta gelir ki Tıp eğitimi  tümüyle kız öğrencilere kapatılır.

 

Genç doktor Yoshioka o hırs ve hızla kendisi için düşündüklerini ve hazırlıklarını bir tarafa bırakır  ve 29 yaşında iken “Women’s Medical College’i kurar ve açar.

Yoshioka yı tahrik eden ve bu hızlı adımı atmaya zorlayan  sebep mezun olduğu Saisei Medical School un Tıp okumak isteyen kız öğrencilere kapılarını kapaması idi.

Bu gün iki hastanesi ve 700 kız öğrencisi olan Tokyo Women’s Medical College iki eğitim hastanesi ve araştırma departmanları ile hizmet vermektedir.

College in açılışında Dr Yoshioka’nın  şu sözleri çok manidardı:

 

“Bu Tıp Kollejinde karışık bir eğitim sistemini kabul etse idim Üniversitenin idaresi hiç şüphesiz daha kolay olacaktı bu yönde hem resmi hem de özel ciddi baskılara maruz kaldım; fakat kararımdan vazgeçmedim. Çünkü bu kurum ayakta  kaldığı sürece cinsiyet ayırımına ve kadın haklarına yapılan tecavüzlere karşı bir manifestodur.  

 

2 Mayıs 1959 da 89 yaşında  vefat eden Dr.Y Yoshioka Tıp Tarihi ve kadın haklarında arkasında silinmez bir iz bırakan fanilerdendir.

 

Kadınlar,  ideallerine bağlı kalmakta ve yenilgiyi kabul etmemekte galiba erkeklerden daha kararlı ve ısrarlı olabiliyorlar.

Örneklerine devam edelim: